Zdrowe desery zamrażane? Z jakiej przyczyny nie?

Moda na bycie fit osiągnęła apogeum do tego stopnia, że już nie należy odmawiać sobie chwili przyjemności i bez wyrzutów sumienia wolno sięgnąć po deser. W jaki sposób? Nie ma przecież nic łatwiejszego aniżeli zrobienie sobie zdrowego deseru, który będzie nie tylko niskokaloryczny, ale także kapitalnie wpłynie na stworzony przez nas organizm oraz przemianę materii. Na blogach i forach internetowych aż roi się od recept na zdrowe desery, rozumie się samo przez się, że najłatwiej robić je latem oraz wiosną, kiedy tak właściwie dostęp do soczystych i świeżych owoców jest nieograniczony. Kolosalną popularnością radują się zdrowe desery mrożone, które będą pobocznym orzeźwieniem w duszne dni.

Hibernowane kuleczki

Przepysznym, słodkim i słusznym także dla najmłodszych deserem mrożonym są lody bananowo-orzechowe. Dojrzałe, miękkie banany wypada zmiksować z odpowiednią porcją odpowiedniej jakości masła orzechowego (bez oleju palmowego, bez soli oraz bez cukru), zamrozić. Wyjdą z tego przepyszne lody, które można zjeść z poboczną porcją malin lub jakimś interesującym sosem owocowym. To kapitalna alternatywa dla autentycznych łasuchów, trzeba jedynie nie zapominać, że taki deser nie jest dla osób uczulonych na orzechy.
Smacznym i ożywczym pomysłem, a przy tym autentyczną rewelacją witaminową jest sorbet owocowy. Można taki sorbet zrobić z jednego rodzaju owoców lub z mieszanki. Pomocniczym plusem jest także to, że na sorbet nie trzeba długo czekać, nie musi być do głębi zamrożony, taki o konsystencji półpłynnej smakuje zdecydowanie poprawniej. Pomysłem dla tych, którzy na diecie tęsknią za autentycznymi śmietankowymi lodami są lody na bazie śmietanki z mleczka kokosowego lub ewentualnie lody na bazie innego mleka roślinnego (migdałowego, orzechowego, owsianego oraz wielu innych) z odrobiną miodu dla dodania słodyczy.
Lenie w kuchni muszą zadowolić się zmrożonymi owocami, które są olśniewającą przekąską w trakcie upalnych dni. Kapitalnie smakują mrożone maliny czy borówki, które nadzwyczaj łatwo pogryźć. Mrożone desery można robić też z resztek zdrowych koktajli, wystarczy je najzwyczajniej w świecie włożyć do zamrażarki w sylikonowe foremki na przykład na kostki lodu