Warto posmakować potrawy kuchni staropolskiej

Każda kuchnia charakteryzuje się osobistymi tradycjami, ceremoniałami i czynnościami, które wykonuje się z największą starannością. W tym i kuchnia polska. To smutne, nie każdy rodowity Polak zna się na kuchni narodowej chociaż w pięćdziesięciu procentach. Dla dużej grupy z nas kuchnia staropolska jest dosyć skąpa oraz łatwa. Znacznej większości z nas jednoczy się tylko z pierogami (jakie są niesłychanie doceniane na całym globie), schaboszczakom, mizerią i kartoflami. Nic bardziej fałszywego. Pierogi uznaje się za polskie, przede wszystkim z powodu serwowania ich na obszarach kraju. Lecz nie bez powodu jedna z form pierogów nosi nazwę ruskie. Wedle historyków i znawców kuchni lokalnej, pierogi pozostały niegdyś sprowadzone ze Wschodu – być może z Rusi. Mimo to oraz tak w Europie lub w Stanach Zjednoczonych są one łączone na ogół z Polską. Wolno dostać je w wyjątkowych lokalnych sklepach w Stanach Zjednoczonych. Być może Polacy znają doskonale smak schematycznych pierogów ruskich czy również żadnych innych, ale kiedy mamy je na co dzień na naszych stołach ciężko jest nam docenić ich atut. W ostateczności to wyłącznie jedzenie. Jednakże dla niektórych z nas to jest aż jedzenie. Szczególnie dla miłośników oraz degustatorów, którzy przez pełne życie wypróbowali setki przeróżnych dań, reprezentatywnych dla przeróżnych części Europy lub świata. Skoncentrujmy się jednak na nowo na sylwetce kuchni polskiej. Wszystkie produkty oraz składniki używane przez wieki poprzez polskie kury domowe tak w gruncie rzeczy niewiele się zmieniły. Nie mamy tu na myśli technologie jaką są wytwarzane – na przykład jogurty.
Zobacz film