Kraków- nie tylko budowlane zabytki, niemniej jednak także przepyszna kuchnia
Kraków to z pewnością jedno z najpiękniejszych i w największym stopniu bogatych w tradycję polskich miast – nie da się kłócić z tym stwierdzeniem. Jednakże stolica Małopolski to nie tylko Wawel i ładne zabytki – to również sztuka kulinarna i regionalne dania i produkty, z jakich słynie Kraków. Duża grupa wędrowców zdaje się zapominać o gastronomicznym dziedzictwie tego miasta, a szkoda, ponieważ krakowscy kucharze mają się czym pochwalić, głównie, gdy gra toczy się o dania oraz lokalne produkty.
prawdziwa włoska kuchnia w Krakowie
Lokalne produkty z Krakowa
Nie byłoby kuchni bez świetnych produktów. Kraków słynie przede wszystkim z zdumiewającego nabiału: ser gazdowski-gołka (pucok, kara), bundz (bunc), redykołka, bryndza podhalańska. Gigantycznym powodzeniem cieszy się również masło rzuchowskie, sądecki miód spadziowy lub sól wielicka. Te towary wielokrotnie tworzą podstawy regionalnych dań kuchni Krakowskiej.
Sztuka kulinarna Krakowa – miejscowe dania i potrawy
Choć kuchni Krakowa obfituje w bezmiar wspaniałych regionalnych składników – turyści przeważnie poszukują gotowych dań, które za pomocą wrażeń kubków smakowych zaprezentują tradycję kulinarną stolicy Małopolski. I tu Kraków nie ma powodów do wstydu. Smakosze dań mięsnych są w stanie pokusić się o skosztowanie takich dań, jak jagnięcina podhalańska, tuszka gęsi zatorskiej lub jagnięcina jurajska z owcy olkuskiej. Dania rybne to natomiast karp w zalewie octowej bądź też karp zatorski wędzony. Fanatycy zup muszą skosztować żurek po krakowsku lub też barszcz czerwony krakowski.
Jednakże to, z czego w największym stopniu słynie Kraków w Polsce i na całym świecie to nie danie główne, zupa lub przystawka – to frykas, który można traktować jako zwykły specjał. Mowa oczywiście o Obwarzanku Krakowskim. Jego wygląd przypomina pierścień o zarysie koła. Wyróżniają go również specyficzne sploty, jakie wyglądem przypominają warkocz. Oryginalne obwarzanki muszą mieć średnicę między 12 a 17 centymetrów oraz ważyć do 120 gramów. Przeważnie obwarzanki dekorowane są solą, sezamem, makiem lub ewentualnie kompozycją suszonych ziół.
Mniej kultowym, choć także uznawanym za lokalny przysmak Krakowa jest chleb prądnicki. Jest to ciemne pieczywo, pieczone na bazie zakwasu żytniego. Powierzchnia chleba zaciemniona jest otrębami żytnimi – chleb ten wolno rozpoznać także po specyficznych pęknięciach oraz grubej skórce (grubość od 4 do nawet 6 centymetrów).
http://mshg.pl/nasze-restauracje/fiorentina/
Jak dostrzega się, Kraków stoi nie wyłącznie Wawelem i Sukiennicami – to także raj dla smakoszy, jacy wyszukują innowacyjnych, polskich regionalnych kuchni i artykułów, za pomocą których mogą o dużo lepiej zaznajomić Kraków oraz jego okolice.