Autentyczna włoska restauracja – menu i wino
Restauracje włoskie to w większości polskich miast najpopularniejszy rodzaj restauracji. Kochamy jedzenie włoskie bo jest pyszne, sycące oraz ładnie wygląda na talerzu. Bez wątpienia najczęściej wybieramy takie przysmaki jak pasty. Bardziej wrażliwi konsumenci smakują mniej znane dania takie jak risotto, lasagne i włoskie zupy minestrone.
Rozglądając się za smaczną restauracją włoską warto przyjrzeć się kilku istotnym cechom: jak wiele składników rzeczywiście jest sprowadzanych z Włoch, czy w karcie można znaleźć też nie tak znane dania, czy lista win, zawiera typowo włoskie trunki. Włoskie potrawy to bogata różnorodność i jedzenie z różnych zakątków Włoch. Najlepsza włoska restauracja stworzy prawdziwie włoski klimat.
Włoska kuchnia nie jest skomplikowana, co nie zmienia tego, że że nie jest dobra Z czystym sumieniem można uznać, że jest to jedna z najsmaczniejszych kuchni europejskich .
Aromatyczne wino włoskie
Jakakolwiek szanująca się restauracja włoska, która aspiruje do tytułu bycia klasycznym punktem na gastronomicznej mapie miasta, nie może zaniedbywać trunków. Posiłek na włoską modę z całą pewnością musi obejmować też aperitiff. Kieliszek alkoholu to we Włoszech reguła. włoskie przepisy Najbardziej typowe wina włoskie to toskańskie vin santo, kalabryjskie lamezia oraz nuragus z Sardynii. Restauracja włoska – jeśli rzeczywiście ma być postrzegana jako faktycznie włoska, powinna posiadać szeroką kartę win.
Klasyczna kuchnia włoska
Chcąc poznać fenomen kuchni włoskiej bez wahania trzeba odwiedzić restaurację, która potrafi przyrządzić nie tylko placek pizzowy i makarony.
Zobacz film