Bardzo dużo ludzi stara się doceniać wyjątkowe jedzenie. Próbujemy oglądać się za doskonałymi restauracjami , a także próbować smaków, które pochodzą z różnych stron świata. I dlatego też bardzo dużym powodzeniem cieszy się dobra restauracja sushi. Tego rodzaju przekąski są doceniane przez dużą grupę ludzi i dlatego restauracje, które je serwują tworzone są w bardzo wielu miejscowościach. Zaczynamy zwracać uwagę na to, jakie posiłki jemy , a także w jakich lokalach się stołujemy, dlatego też bardzo często staramy się chodzić do tego typu restauracji. W dzisiejszym świecie znacznie częściej niż kiedyś smak i zapach różnych narodów zaczynają być dostępne dla wszystkich. W restauracji tego typu jesteśmy w stanie skosztować wspaniałych dań, które cieszą nie tylko oczy, ale i podniebienie.TAO BY ZEN JEDYNE TEPPANYAKI W KRAKOWIE Prawie wszyscy ludzie delektują się posiłkami i robią wszystko, aby często kosztować smaków świata. Spożywanie posiłków nie jest w dzisiejszym świecie obowiązkiem, lecz przyjemnością i dlatego powinniśmy kosztować różne smaki, aby wybrać ten, który sprawi nam przyjemność. Sushi to w dzisiejszych czasach bardzo często wybierane danie, które znajduje amatorów w różnych miejscach na świecie. Sushi niewłaściwie definiowane jako potrawa z niepoddanej obróbce cieplnej ryby [pochodzi z okręgu Azji południowo – wschodniej. Pierwotnie sushi oznaczało metodę poddawania konserwacji ryb. Współcześnie sushi możemy podzielić na dwie kategorie – dania dostosowanego do gustów europejskich, oraz opcji bardziej egzotycznej. Co stanowi różnicę? Szczególnie selekcja składników potrawy. Sushi tworzone jest z ziaren ryżu, różnego rodzaju owoców morza, jarzyn, grzybów, jajek oraz rzecz jasna ryb. W zależności od upodobań jedzących, ryba może być poddana obróbce cieplnej lub surowa. Ryż zawsze jest jednakże ugotowany, a najpierw zakwaszony przy pomocy octu ryżowego. Wyróżniamy wiele gatunków sushi, ze względu na procedurę przygotowania oraz użyte produkty spożywcze. Do najpopularniejszych rodzajów dania należą : nigiri oraz maki. Nigiri to połączenie ryżu, z którego tworzy się walcowate paluszki oraz elementu ryby. Proces tworzenia maki polega na położeniu ryby oraz ryżu na płacie algi oraz zwinięcie całości. Potrzebne jest przy tym użycie przystosowanej do tego maty z bambusa. Jeżeli mówimy o konsumpcji sushi – istotne jest tylko, by pochłaniać kawałki całe. Stąd też trzeba uważać, by potrawę serwować pokrojoną na niewielkie porcje.