Kawa – skąd jest i kiedy tak właściwie zaczęto ją popijać?
Historia kawy zaczyna się bodaj w Etiopii, gdzie już w I tysiącleciu przed erą, tamtejsi autochtoni znali i używali owoce kawowca. Jednak wówczas nie jedzono jeszcze kawy w takiej kreacji, jaką znamy dziś, innymi słowy pijąc oraz delektując się jej wonnością. Tamtejsi obywatele dusili owoce kawowca i mieszali je z solą i masłem, a samych plonów nie uprawiano specjalnie w konkretnych celach, tylko zbierano z jej oczywistego miejsca powstawania. Dużo wieków w następnej kolejności, najprawdopodobniej w XIV wieku arabscy kupcy przywieźli ziarna kawowca do Jemenu, gdzie pozostała wypracowana pierwsza metoda umożliwiająca preparowanie nasion w taki sposób, by wolno było uzyskać z nich napój w postaci kawy. Od tego czasu wiedza o kawie zaczęła rozprzestrzeniać się w globie, a w takim razie jej ziarna wędrowały powoli zaczynając od Bliskiego Wschodu, następnie dostając się do Europy, a również Ameryki. Kawa stawała się w takim razie raz za razem bardziej należytym trunkiem, osiągając coraz bardziej na popularności oraz przechodząc różnorodne modyfikacje, by zdobyć różne postacie i smaki, jakie znamy dziś. W dzisiejszych czasach większość spożywanych towarów jest dla nas niezwykle łatwo dostępna, przez co wydaje się, iż ich przygotowanie, czy wyprodukowanie nie wymaga obfitego trudu. czy kwa ma właściwości zdrowotne Gdy coś się kończy, od razu udajemy się do punktu sprzedaży, gdzie z całą pewnością nie zabraknie tego, co potrzebujemy, a jeżeli nawet, to są to niesłychanie śladowe przypadki. Toteż też tak pożądana przez nas kawa, bez jakiej istnienia niemalże nie wyobrażamy sobie życia, potrzebuje szczególnej troski w trakcie procesu jej uprawiania, a też poprawnego przetwarzania i przygotowywania.
Zobacz film