Autentyczna włoska kuchnia, czyli co miłują jeść Włosi

Kuchnia włoska jest jedną z w największym stopniu popularnych na całym świecie. Dzisiaj skosztować wolno jej nie tylko w słonecznej Italii – jak prawdziwe grzyby po deszczu wyrastają restauracje, które w menu mają włoskie specjały. Co uwielbiają jeść prawdziwi Włosi?

Co jest w największym stopniu specyficznym włoskim daniem?
Z trudem wyobrazić sobie kuchnię włoską bez pizzy. Znacznej większości z nas to właśnie pizza asocjuje się z Włochami. Miłują ją też sami Włosi.

Świetna serwowana jest w restauracjach funkcjonujących w Neapolu, który nie bez powodu charakteryzowany jest mianem ojczyzny tego prostego, a jakże wybornego dania. W największym stopniu znana pizza to oczywiście Margherita. Składa się ona z:
•    pomidorów San Marzano;
•    sera mozzarella;
•    świeżej bazylii.
Idealna pizza powstaje ze szczególnej mąki oraz wypiekana jest w piecu opalanym drewnem.

Czy dopuszczalna jest kuchnia włoska bez past?
Mówiąc o tym, co w zasadzie kochają jeść Włosi, nie wolno zapomnieć o pastach. Niektórzy pokuszą się nawet o sformułowanie, iż to na pastach stoi cała kuchnia słonecznej Italii. W najwyższym stopniu włoskie jest oczywiście spaghetti. Długi, dość cienki makaron łączy się z rozmaitego rodzaju sosami. Ważne jest, aby nie był on rozgotowany. Al dente, czyli odrobię twardy – taki powinien być odpowiednio ugotowany makaron według Włocha. Inne znane włoskie makarony to:
•    canelloni;
•    lasagne;
•    
Różnią się one odmianą i sposobem serwowania.
Włoska kuchnia jest bardzo ubogacona. Poświęcić można jej w rzeczy samej długie opowieści. Na uwagę zasługują również słynne gnocchi czy ravioli. Bez względu jednakże na to, po jakie danie sięgamy, jesteśmy w stanie być przekonani, że oczaruje ono głębią smaku i aromatu.